Gezondheid en Ziekte, vroeger en nu als museumles bij u in de klas - Boek nu! Tot en met 23 februari 2018 komen onze museumdocenten naar uw school.
U kunt ook, zoals elk jaar, boeken via de Cultuurlijn Museum van de Cultuureducatiegroep voor een gratis les.

Belangrijk! Boekt u deze activiteit in het kader van het Verwonderpaspoort, vermeld dan in de e-mail of in uw telefonische reservering het volgende:

 • Ik boek in het kader van het Verwonderpaspoort
 • Mijn klas heeft wel / geen paspoorten (doorhalen wat niet van toepassing is)

Omschrijving programma

In de tijd van Professor Boerhaave was het niet zo simpel om er achter te komen of je koorts had. De thermometer was nog maar nauwelijks uitgevonden. Gelukkig hebben wij nu instrumenten die ons vertellen hoe gezond, of ziek, ons lichaam is.

Na een introductie over de geneeskunde in de 18e eeuw, de tijd van Boerhaave, gaan de leerlingen met moderne meetinstrumenten aan de slag. Temperatuur, hartslag, polsslag, lengte en gewicht worden onderzocht. Ze maken hun eigen medisch dossier en vergelijken de gegevens met het gemiddelde van de Nederlandse kinderen. Zo krijgen de leerlingen inzicht in de huidige medische methodiek en ontdekken ze hoe het lichaam bij iedereen net even anders functioneert.

Leerdoelen

De leerlingen maken kort kennis met de gezondheidszorg in vroegere tijden. Ze krijgen kennis over en inzicht in het menselijk lichaam en hoe wij functies van het lichaam meten. 

Kerndoelen

Gezondheid en Ziekte sluit aan bij kerndoelen 1, 2, 3, 4, 6, 10, 12, 23, 33, 34, 37, 41, 53 en 56 van Nederlands, Rekenen/Wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.

Zo werkt de les

 • Het programma duurt 120 minuten bij u op school. 
 • Er kunnen minimaal 22 leerlingen en maximaal 33 leerlingen deelnemen aan één les.
 • Dit programma wordt gegeven vanaf 9.30 uur in de regio Leiden.
 • De museumdocenten zijn een half uur voor aanvang aanwezig om de klas in te richten. 
 • De school maakt het programma van de dag, passend bij uw les- en pauzeopbouw. Bij herhaling van lessen graag een pauze van 30 min. inplannen.   
 • De museumdocent verzorgt de les, de leerkracht blijft aanwezig, assisteert en houdt overzicht in de klas.

Wat is er nodig?

 • Er is een digibord met een usb-ingang of een beamer in de klas nodig.
 • In de les wordt gewerkt in 6 eilandengroepjes aan 6 tafels. Graag de leerlingen vooraf indelen in 6 groepjes.
 • Het materiaal wordt gebracht en opgehaald. Voor het in- en uitladen is een goed bereikbare parkeerplek met minimaal 6 meter ruimte nodig.

Boeken & Kosten

 • Lessen kunnen herhaald worden of gecombineerd worden met andere programma's voor andere klassen. Er komen dan meerdere museumdocenten naar uw school.
 • Dit programma wordt gegeven vanaf 9.30 uur in de regio Leiden.
 • Deelname is gratis bij boeking binnen de Cultuurlijn Museum van de Cultuureducatiegroep.
 • Deelnamekosten: € 5,50 per leerling. Bij boeking van meerdere lessen op dezelfde dag en dezelfde locatie geldt vanaf 34 leerlingen een korting van 2 euro per leerling.
 • Reiskosten en reistijd zijn inbegrepen voor scholen binnen een straal van 50 km. Bij scholen daarbuiten worden kosten per lesdag in rekening gebracht.

Facturatie & annuleren van de les

Uiterlijk 7 dagen voor de boekingsdatum het definitieve aantal leerlingen per klas doorgeven. Facturatie zal op basis van deze gegevens achteraf plaatsvinden.
Is het aantal leerlingen meer dan het opgegeven definitieve aantal leerlingen dan zullen extra kosten hiervoor in rekening worden gebracht. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 14 dagen voor de boekingsdatum. Daarna zal een bedrag van €110 in rekening worden gebracht. Bij annuleren korter dan een week voor de boekingsdatum of op de dag zelf wordt het volledige offertebedrag in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat bij een reservering voor meerdere lesdagen er voor iedere geboekte dag geannuleerd wordt.

Begeleidend lesmateriaal

Het begeleidende lesmateriaal wordt aangepast bij de les in de klas. Zodra het klaar is wordt het aan deze pagina toegevoegd. Om een indruk te krijgen is nu nog de handleiding voor de les in het museum in te zien.

Docentenhandleiding Gezondheid & Ziekte, vroeger en nu.

 

Boek nu via 071 – 7519 962 of reservering@museumboerhaave.nl