Waterwolf in Waterland - groep 4/5

Waterwolf in Waterland als museumles bij u in de klas - Boek nu! Tot en met 23 februari 2018 komen onze museumdocenten naar uw school. Het programma wordt gratis aangeboden binnen de Cultuurlijn Techniek van de Cultuureducatiegroep.

Belangrijk! Boekt u deze activiteit in het kader van het Verwonderpaspoort, vermeld dan in de e-mail of in uw telefonische reservering het volgende:

 • Ik boek in het kader van het Verwonderpaspoort
 • Mijn klas heeft wel / geen paspoorten (aangeven wat niet van toepassing is)

Omschrijving van de les 

Met water spelen, met water werken. In de tuin, op school, bij de boerderij. Maar wat doe je als de waterwolf langskomt en de polder overstroomt? Hoe maak je van water een polder waar mensen kunnen wonen en koeien gras kunnen eten? En, hoe kom je van de ene plek naar de andere als er geen wegen zijn?

De leerlingen zien al puzzelend hoe het landschap verandert. Binnen het ontdekkend leren wordt een brug gebouwd zodat transport van mensen, dieren en dingen in het waterland mogelijk wordt.

Leerdoelen 

De leerlingen maken kennis met principes uit de wetenschap en de techniek. Ze leren spelenderwijs de eigenschappen van water ontdekken. In de les is aandacht voor technische producten, materialen en gereedschappen, technische inzichten, natuurkundige verschijnselen, ontwerpend en onderzoekend leren.

Kerndoelen

De les sluit aan bij de kerndoelen van de leergebieden Rekenen > Meten en meetkunde en Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en Techniek, Ruimte en Tijd: 32, 44, 45, 47, 48, 50, 51, 52 en 53.

Zo werkt de les

 • Het programma duurt 120 minuten bij u op school. 
 • Er kunnen minimaal 22 leerlingen en maximaal 33 leerlingen deelnemen aan één les.
 • Deze les wordt gegeven vanaf 9.30 uur in de regio Leiden.
 • De museumdocenten zijn een half uur voor aanvang aanwezig om de klas in te richten. 
 • De school maakt het programma van de dag, passend bij uw les- en pauzeopbouw. Bij herhaling van lessen graag een pauze van 30 min. inplannen.   
 • De museumdocent verzorgt de les, de leerkracht blijft aanwezig, assisteert en houdt overzicht in de klas.

Wat is er nodig?

 • Er is een digibord met een usb-ingang of een beamer in de klas nodig.
 • In de les wordt gewerkt in 6 eilandengroepjes aan 6 tafels. Graag de leerlingen vooraf indelen in 6 groepjes.
 • Het materiaal wordt gebracht en opgehaald. Voor het in- en uitladen is een goed bereikbare parkeerplek met minimaal 6 meter ruimte nodig.

Boeken & kosten

 • Lessen kunnen herhaald worden of gecombineerd worden met andere programma's voor andere klassen. Er komen dan meerdere museumdocenten naar uw school.
 • Deze les wordt gegeven vanaf 9.30 uur in de regio Leiden.
 • Deelname is gratis bij boeking binnen de Cultuurlijn Techniek van de Cultuureducatiegroep.
 • Deelnamekosten: € 5,50 per leerling. Bij boeking van meerdere lessen op dezelfde dag en dezelfde locatie geldt vanaf 34 leerlingen een korting van 2 euro per leerling.
 • Reiskosten en reistijd zijn inbegrepen voor scholen binnen een straal van 50 km. Bij scholen daarbuiten worden kosten per lesdag in rekening gebracht.

Facturatie & annuleren van de les

Uiterlijk 7 dagen voor de boekingsdatum het definitieve aantal leerlingen per klas doorgeven. Facturatie zal op basis van deze gegevens achteraf plaatsvinden.
Is het aantal leerlingen meer dan het opgegeven definitieve aantal leerlingen dan zullen extra kosten hiervoor in rekening worden gebracht. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 14 dagen voor de boekingsdatum. Daarna zal een bedrag van €110 in rekening worden gebracht. Bij annuleren korter dan een week voor de boekingsdatum of op de dag zelf wordt het volledige offertebedrag in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat bij een reservering voor meerdere lesdagen er voor iedere geboekte dag geannuleerd wordt.

Begeleidend lesmateriaal

Het begeleidende lesmateriaal wordt aangepast bij de les in de klas. Zodra het klaar is wordt het aan deze pagina toegevoegd.

 

Boek nu voor lessen in de klas via 071 – 7519 962 of reservering@museumboerhaave.nl