Peperduur - groep 5/6

Peperduur – Help Schipper Diederick de Wilde met rekenen – groep 5/6

Peperduur als museumles bij u in de klas - Boek nu! Tot en met 23 februari 2018 komen onze museumdocenten naar uw school. Het programma wordt gratis aangeboden binnen de Cultuurlijn Ik en de wereld en de Cultuurlijn Op Maat van de Cultuureducatiegroep.

Belangrijk! Boekt u deze activiteit in het kader van het Verwonderpaspoort, vermeld dan in de e-mail of in uw telefonische reservering het volgende:

 • Ik boek in het kader van het Verwonderpaspoort
 • Mijn klas heeft wel / geen paspoorten (aangeven wat niet van toepassing is)

 

Peperduur - Museum Boerhaave in de klas

 

Omschrijving van de les 

Vroeger was peper zo kostbaar dat je met peperkorrels kon betalen. Schippers van de VOC probeerden daarom vanuit Indonesië zoveel mogelijk peperbalen mee te nemen naar Holland. Schipper Diederick de Wilde belaadde zijn schip verkeerd. Het bleek te zwaar en is gezonken. De leerlingen helpen Diederick berekenen hoe hij zijn nieuwe schip het best kan beladen. Daarvoor moeten er rekenkundige problemen opgelost worden waarbij duidelijk wordt wat omtrek, inhoud en vorm met elkaar te maken hebben. Ook onderzoeken leerlingen zeventiende-eeuwse instrumenten die gebruikt werden in de scheepvaart. Een pittige rekenworkshop over het ordenen en wegen van wel 1000 peperbolletjes.

Leerdoelen 

De leerlingen leren een weegschaal (een balans) te gebruiken, verband te leggen tussen inhoud en vorm, omtrek te berekenen, te ordenen en hoeveelheden in recepten te berekenen.

Kerndoelen

De les sluit aan bij kerndoelen van de leergebieden Nederlands, Rekenen/wiskunde, Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.
(Kerndoelen: 4, 6, 10, 12, 23, 24, 25, 32, 33, 52, 53 en 56).

Zo werkt de les

 • Het programma duurt 120 minuten bij u op school. 
 • Er kunnen minimaal 22 leerlingen en maximaal 33 leerlingen deelnemen aan één les.
 • Dit programma wordt gegeven vanaf 9.30 uur in de regio Leiden.
 • De museumdocenten zijn een half uur voor aanvang aanwezig om de klas in te richten. 
 • De school maakt het programma van de dag, passend bij uw les- en pauzeopbouw. Bij herhaling van lessen graag een pauze van 30 min. inplannen.
 • De museumdocent verzorgt de les, de leerkracht blijft aanwezig, assisteert en houdt overzicht in de klas.

Wat is er nodig?

 • Er is een digibord met een usb-ingang of een beamer in de klas nodig.
 • In de les wordt gewerkt in 6 eilandengroepjes aan 6 tafels. Graag de leerlingen vooraf indelen in 6 groepjes.
 • Het materiaal wordt gebracht en opgehaald. Voor het in- en uitladen is een goed bereikbare parkeerplek met minimaal 6 meter ruimte nodig.

Boeken & kosten

 • Lessen kunnen herhaald worden of gecombineerd worden met andere programma's voor andere klassen. Er komen dan meerdere museumdocenten naar uw school.
 • Dit programma wordt gegeven vanaf 9.30 uur in de regio Leiden.
 • Deelname is gratis bij boeking binnen de Cultuurlijn Techniek van de Cultuureducatiegroep.
 • Deelnamekosten: € 5,50 per leerling. Bij boeking van meerdere lessen op dezelfde dag en dezelfde locatie geldt vanaf 34 leerlingen een korting van 2 euro per leerling.
 • Reiskosten en reistijd zijn inbegrepen voor scholen binnen een straal van 50 km. Bij scholen daarbuiten worden kosten per lesdag in rekening gebracht.

Facturatie & annuleren van de les

Uiterlijk 7 dagen voor de boekingsdatum het definitieve aantal leerlingen per klas doorgeven. Facturatie zal op basis van deze gegevens achteraf plaatsvinden.
Is het aantal leerlingen meer dan het opgegeven definitieve aantal leerlingen dan zullen extra kosten hiervoor in rekening worden gebracht. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 14 dagen voor de boekingsdatum. Daarna zal een bedrag van €110 in rekening worden gebracht. Bij annuleren korter dan een week voor de boekingsdatum of op de dag zelf wordt het volledige offertebedrag in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat bij een reservering voor meerdere lesdagen er voor iedere geboekte dag geannuleerd wordt.

Begeleidend lesmateriaal

Het begeleidende lesmateriaal wordt aangepast bij de les in de klas. Zodra het klaar is wordt het aan deze pagina toegevoegd.

Boek nu via 071 – 7519 962 of reservering@museumboerhaave.nl

 

Museum Boerhaave in de Klas

Download hier de factsheet Basisonderwijs

Peperduur: Museum Boerhaave in de klas!

Peperduur: Museum Boerhaave in de klas!

Peperduur: Museum Boerhaave in de klas!

Peperduur: Museum Boerhaave in de klas!

Peperduur: Museum Boerhaave in de klas!

Peperduur: Museum Boerhaave in de klas!