Standaarden en steuntjes

In het restauratieatelier staan tientallen dikke platen plexiglas. Restaurator Paul Steenhorst is druk bezig om uit het plexiglas ronde, vierkante en rechthoekige plaatjes van een centimeter hoog te zagen. Het zijn de steuntjes en standaarden waar in het vernieuwde museum de 3.000 objecten op gepresenteerd worden.

Omdat alle objecten verschillen in hoogte, breedte, lengte én gewicht is het maken van deze steuntjes echt maatwerk. Voor ieder object, van boek tot vlinderkast, wordt er een aparte steun gemaakt. Voor veel musea voldoen kant-en-klare steuntjes. Maar in Museum Boerhaave is ieder object uniek en moet dus op een eigen wijze opgehangen of geplaatst worden. Op die manier zien bezoekers straks direct waarom het zo bijzonder is en komt de collectie het beste tot zijn recht.

Uitdagingen zijn er genoeg: lastige objecten om steuntjes voor te maken zijn bijvoorbeeld de kwetsbare lenzen van Christiaan Huygens. Om de geslepen lenzen van meer dan vier eeuwen oud tentoon te stellen bedacht restaurator Paul samen met de tentoonstellingsbouwers een constructie waarbij de lenzen rechtop kunnen staan. Zo kunnen bezoekers er doorheen kijken, net als Huygens destijds deed.

Ook over het tentoonstellen van heel zware objecten zoals de elektronenmicroscoop uit 1941 is lang nagedacht. Je ziet het er misschien niet aan af, maar deze microscoop weegt 45 kilo. Dit hield in dat de plexiglaswand waaraan de microscoop straks bevestigd wordt, zou doorbuigen. Samen met zijn collega’s bedacht Paul een constructie waarbij de microscoop, steunend op zogenaamde ribben toch opgehangen kan worden.

Een groot boek, zoals de Metamorphosis insectorum van Maria Sybilla Merian ligt op een speciale steun opengeslagen zodat het boek op deze bladzijde open blijft liggen. En een pot met een bolle onderkant komt op een ronde, op maat geslepen standaard, waardoor de bolling exact in de uitgeslepen holte van de standaard past.

Het lijkt een klein detail, die 3.000 standaarden en steuntjes. En qua grootte en zichtbaarheid zijn ze dat ook. Maar straks vormen ze weldegelijk een belangrijk onderdeel van de sfeer in de nieuwe presentatie van onze vaste collectie.