Er is een nieuwe fase aangebroken binnen ‘Operatie Boerhaave’. Vanaf nu zijn veiligheidshelmen en -schoenen verplicht en is het betreden op eigen risico…

Hoewel er aan de buitenkant weinig te merken is van een grootscheepse renovatie, wordt er aan de binnenkant zichtbaar hard gewerkt aan de realisatie van een nieuw museum. Doorgebroken muren, open kabelgoten en bouwtekeningen op de ramen vormen voorlopig het aangezicht in het museum. Medewerkers van aannemer Du Prie lopen in en uit met bouwmaterialen.

Het museum bevindt zich momenteel in de ‘sloop-fase’. We zijn vooral druk met het inventariseren van het interne museum. Hoe zit het precies in elkaar en welke buizen en kabels lopen waar naartoe? De grote zilveren ventilatiekanalen die voorheen zorgden voor een goede temperatuur in de zalen liggen op de grond en de murenzijn opengemaakt om te zien wat er achter het metselwerk zit. De vloeren zijn opengemaakt om de kabelgoten te ontsluiten en elektriciteitsdraden liggen als spaghetti slierten door het museum: bij een nieuw museum hoort ook nieuwe elektra.

Voor betere isolatie en beveiliging vervangen we alle voorzetramen voor nieuw dubbel en beveiligd glas. Daarmee is het museum straks vocht- en luchtdicht, een belangrijke voorwaarde voor de nieuwe klimaatinstallatie. Het luchtbehandelingssysteem is volgens uitvoerder Jordy Rijsbergen dan ook de grootste ingreep binnen de renovatie. Het museum heeft namelijk een eisenpakket samengesteld voor het klimaat in het museum. Dat is in een ruimte waar weinig mensen verblijven eenvoudiger te regelen dan in een lezingenzaal. Daarnaast geeft de apparatuur in ruimtes ook warmte af; een uiterst delicaat samenspel van wensen en realisatiemogelijkheden. Voorheen ontbrak een koelinstallatie, zodat de luchtvochtigheid alleen met de temperatuur te regelen viel. Hierdoor kon het voorkomen dat ook in de zomer de verwarming aanstond om de gewenste vochtigheidsgraad voor de objecten te realiseren. De nieuwe koelinstallatie zorgtervoor dat het museum zijn vochtgehalte goed kan regelen en daarbij de temperatuur aangenaam blijft.

De nieuwe klimaatinstallatie bestaat uit forse onderdelen en zal door verschillende delen via het dak naar binnen worden getakeld. Het museum is gevestigd in een monumentaal pand en is daardoor een labyrint van kruipdoor-sluipdoor routes. Het is de taak van Du Prie om de installatie te plaatsen zonder het monument aan te tasten en zorgvuldig om te gaan met architectonische en cultuurhistorische waarden van het pand. “Het is even passen en meten, maar wij draaien er ons hand niet voor om”, laat Jordy Rijsbergen weten. Één ding is zeker: die veiligheidshelm en -schoenen zijn niet voor niets!