In het NRC-Handelsblad van 10 september leest u een interview met onze conservator Mieneke te Hennepe over het tonen historische, medische fotografie in musea en bijbehorende ethische dilemma's.

Een onderdeel van onze taak als rijksmuseum van de geschiedenis van de geneeskunde is het beheren en toegankelijk maken van de collectie medische fotografie. De taak van het beheren en het zorgen voor de objecten in de collectie is helder. Maar het beschikbaar maken en tonen van deze gevoelige beelden moet zorgvuldig gebeuren. Want waar ligt de grens tussen het delen van dit stukje geschiedenis en het - bijna letterlijk - blootgeven van de privacy van deze patiënten? Het is een fascinerend onderwerp, waar een 'goed' of 'fout' niet zo voor de hand ligt als het lijkt. Zeker niet in een museale context. 

Ook nu we de nieuwe inrichting van ons museum bepalen, kijken we naar de wijze waarop dit deel van de medische geschiedenis getoond kan worden. Zo hebben we gesprekken met medische, historische en museale experts, maar doen we ook onderzoek bij onze (potentiële) museumbezoekers.

Hier en in het NRC-Handelsblad van zaterdag 10 september leest u het hele interview met Mieneke te Hennepe. Het Engelstalige artikel van Mieneke te Hennepe dat eerder dit jaar verscheen in Science Museum Journal is hier te lezen.