Einstein & Friends

Einstein & Friends te zien vanaf zaterdag 19 september 

Met deze tentoonstelling viert Museum Boerhaave de 100ste verjaardag van de Algemene Relativiteitstheorie, Einsteins revolutionaire kijk op ruimte en tijd. Centraal staan de warme vriendschappen en diepgravende discussies van Einstein met zijn Nederlandse collega’s. De directeur van het museum, Dirk van Delft, is de gastconservator van deze tentoonstelling. 

Einstein & Friends toont bijzondere voorwerpen die deels niet eerder in een museum te zien zijn geweest. Naast Einsteins vulpen, waarmee hij de Algemene Relativiteitstheorie schreef, zijn dat schilderijen van Lorentz en Ehrenfest, glas-in-loodramen van kunstenaar Harm Kamerlingh Onnes met een uitbeelding van het Zeemaneffect, correspondentie van Einstein met zijn Leidse makkers, een zeldzaam machientje dat Einstein zelf heeft uitgevonden, bladmuziek met Einsteins naam erop, originele  foto’s, tekeningen en aquarellen, en uit het heden de koperen bol waarmee fysicus Giorgio Frossati zwaartekrachtsgolven – door Einstein voorspeld – wil aantonen. Alles gelardeerd met historische filmpjes en scenes uit Nickolas Barris’ documentaire film Einstein’s Light (première in november 2015).  

Deze tentoonstelling gaat gepaard met vele extra’s:

Laatste lezing Dinsdag 26 januari (VOL)

- Met Einstein aan tafel: tentoonstelling Einstein & Friends, rondleiding in Museum Boerhaave en een diner bij restaurant Einstein.

- Stripboek: Ehrenfest! Museum Boerhaave geeft een stripboek uit over Ehrenfest, Einsteins boezemvriend.

 

 

‘Einstein & Friends’ is te zien t/m 3 januari 2016.
Voor het persbericht met aankondiging, klik hier.

 

 

. .

Albert Einstein

Albert Einstein

Foto gemaakt bij Paul Ehrenfest thuis in de Witte Rozenstraat, waar Einstein vaak logeerde, 1916.(Museum Boerhaave p08608)

Einstein, Ehrenfest en diens zoon Paul

Einstein, Ehrenfest en diens zoon Paul

Paul Ehrenfest en Albert Einstein met zoontje Paul Ehrenfest op schoot, juni 1920. (Museum Boerhaave p08597)

Einstein met kat

Einstein met kat

Een jonge vrouw geeft Einstein een kat in zijn armen. (Museum Boerhaave p13377)

Vulpen van Einstein

Vulpen van Einstein

Vulpen van Einstein en briefje van Ehrenfest, 1905-1912. (Museum Boerhaave v34180)

Extra's

Met Einstein aan tafel

Boek hier het Einstein-arrangement: bezoek Einstein & Friends, rondleiding in Museum Boerhaave en een diner bij restaurant Einstein.

Stripboek: Ehrenfest!

een stripboek over Paul Ehrenfest, Einsteins boezemvriend.