Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips NatLab.

Museum Boerhaave presenteerde vanaf zaterdag 13 september 2014 t/m dinsdag 13 januari 2015 de tentoonstelling Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips NatLab. In de jaren tachtig schoot Ed van der Elsken een unieke fotoserie in het befaamde natuurkundig laboratorium in Eindhoven. Ruim honderd originele afdrukken, niet eerder buiten Philips getoond, portretteren een wereld bevolkt met eigenzinnige onderzoekers op zoek naar nieuwe techniek.

Gastconservator van de tentoonstelling is Vincent Mentzel, oud-staffotograaf van NRC Handelsblad. Hij selecteerde en groepeerde de afdrukken van Ed van der Elsken, zoals ze door Philips Company Archives worden bewaard. De foto’s gaan vergezeld van parafernalia als fotodozen, negatiefstroken, brieven van Van der Elsken aan Philips en de hoge resolutie zwart-wit videocamera die op het NatLab speciaal voor Van der Elsken is gebouwd en die hij gebruikte in zijn afscheidsfilm Bye.

In 1984 vroeg Hans Brink, toenmalig hoofd PR van het NatLab, Ed van der Elsken (1925-1990) om een serie foto’s. Van der Elsken had in de jaren vijftig en zestig een solide reputatie opgebouwd van roemrucht straatfotograaf. In Eindhoven fotografeerde hij geen ongenaakbare wetenschap maar onderzoekers en technici van vlees en bloed in hun biotoop van proefopstellingen, vergaderkamers, werkplaatsen, computerprints en krijtborden. Razendsnel en zonder flits (‘Hit & Run’) zette hij ze bij verrassing op de gevoelige plaat, of liet ze poseren. In 1989 verscheen een selectie van de foto’s onder de titel NATLAB ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het laboratorium – een interne publicatie.

Een kwart eeuw later brengt Museum Boerhaave met Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips NatLab deze prachtcollectie alsnog naar buiten. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie van de hand van Dirk van Delft, directeur Museum Boerhaave, en Vincent Mentzel.

Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips NatLab sluit prachtig aan bij de tentoonstelling 100 Jaar uitvindingen. Made by Philips Research (t/m zondag 4 januari 2015).