Draag bij aan de missie van Museum Boerhaave

Met een collectie van wereldklasse, aansprekende tentoonstellingen, activiteiten en educatieve programma’s wil Museum Boerhaave jong en oud inspireren en betrekken bij wat wetenschap in hun leven betekent. Inzicht in de wetenschap biedt een evenwichtige blik op de wereld van vandaag en morgen. Museum Boerhaave vernieuwt en werkt aan een nieuwe vaste presentatie met een innovatieve uitstraling.

Wilt u een bijdrage leveren aan het vernieuwde Museum Boerhaave?

Uw steun is zeer welkom. Graag bespreken wij de mogelijkheden met u. Neemt u daarvoor contact op met Annette Los, Projectleider Partnerships en Fondsenwerving, annettelos@museumboerhaave.nl

Welkom in Museum Boerhaave 

Vanaf de straatzijde is bijna niet te zien dat Museum Boerhaave in een schitterend monument is gevestigd. Maar als u naar binnen loopt, is dat overduidelijk. Een prachtige binnentuin, kloostergangen en zelfs voormalige ziekenzalen nemen u mee naar vervlogen tijden. 

Het gebouw werd in 1440 gebouwd als St. Caeciliaklooster. Daarna kreeg het vele bestemmingen. Onder meer als stedelijk pest- en dolhuis en later als St. Caeciliagasthuis, met verpleegzalen voor mannen en voor vrouwen. Bovendien werd er het 'collegium medico-practicum' gevestigd, waardoor Leiden als eerste stad daarmee over een academisch ziekenhuis beschikte. En sinds 1991 is Museum Boerhaave hier gevestigd.  

Museum Boerhaave, het rijksmuseum voor de geschiedenis van de wetenschap en de geneeskunde,  is opgericht in 1928. De wereldberoemde collectie weerspiegelt ruim vijfhonderd jaar Nederlandse wetenschapsgeschiedenis en behoort tot de wereldtop.  Een bezoek aan het museum start met een intrigerende replica van Anatomisch Theater van Leiden uit 1594. Daar ervaart u waar het in het museum – en in de wetenschap – allemaal om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen.  

Dat ziet u ook terug in de topcollectie, met onder meer de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de eerste slingerklok van Christiaan Huygens, het oudste Nederlandse planetarium, anatomische preparaten en voorwerpen van Nederlandse Nobelprijswinnaars.