Museum Boerhaave heropent bibliotheek

De bibliotheek van Museum Boerhaave is weer open. De gehele collectie boeken, tijdschriften archieven en andere papieren is verhuisd van het museum naar het depotgebouw aan de Raamsteeg 2 in Leiden. Bezoekers kunnen vanaf nu op dit nieuwe adres meer dan 30.000 stukken raadplegen voor studie en onderzoek.

De bibliotheek bevat uniek materiaal. Voor hij in 2006 directeur werd van Museum Boerhaave heeft Dirk van Delft in het kader van zijn promotieonderzoek naar koude-pionier en Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes talloze keren het archief geraadpleegd. En Margriet van der Heijden dook recentelijk in het Ehrenfest-archief, voor haar binnenkort te verschijnen dubbelbiografie van Paul Ehrenfest en Tatiana Afanassjewa.

De bibliotheek van Museum Boerhaave is gespecialiseerd in de geschiedenis van de natuurwetenschappen, de geneeskunde en het bijbehorende instrumentarium. De collectie omvat boeken, prenten, catalogi, anatomische atlassen, glasnegatieven, foto’s en originele handschriften van Nederlandse wetenschappers, onder wie Willem Einthoven, Paul Ehrenfest, Pieter Zeeman en Jacobus van 't Hoff.  

Beroemde werken zijn onder meer het origineel van Charles Darwin On the origin of species uit 1859 en de anatomische atlas De humani corporis fabrica van Vesalius uit 1555. Ook maakt het prachtige 16de-eeuwse Herbarum imagines vivae deel uit van de collectie. Dit rijk geïllustreerde natuurboek is onlangs door een Limburgse familie aan Museum Boerhaave geschonken.

Met steun van Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, kon Museum Boerhaave de afgelopen periode een aantal belangrijke kwetsbare archieven uit zijn collectie digitaliseren. Een kleine 200.000 pagina’s, ruim twintig meter archief, is langs die weg voor de toekomst geconserveerd. 

Noot voor de redactie:

Voor openingstijden, contactgegevens en meer informatie, zie http://www.museumboerhaave.nl/bezoekersinformatie/bibliotheek/  

Downloaden van de afbeelding in hoge resolutie van de anatomische atlas De humani corporis fabrica van Albinus uit 1747: http://www.museumboerhaave.nl/media/uploads/medialibrary/2016/12/zl-55-a.JPG

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita Almasi via anitaalmasi@museumboerhaave.nl