Periode: 1683

Afmetingen: B: 530,0 cm Dm: 10,0 cm

Inventarisnummer: V09196

Deze telescoop is opgebouwd uit vijf buizen van blik, en helemaal uitgeschoven is hij 530 centimeter lang. In de telescoop zijn vier lenzen gemonteerd, die een vergroting van 49 keer bewerkstelligen. De voorste lens is het objectief, de achterste het oculair. De middelste twee lenzen zorgen ervoor dat het beeld niet op z’n kop staat. Dit type telescoop was ontwikkeld door de Italiaanse instrumentmaker Giuseppe Campani, en heet dan ook naar hem een campanine.

De briefwisseling tussen Christiaan Huygens en zijn broer Constantijn laat zien dat de twaalfvoets campanine telescopen de gebroeders Huygens nogal bezighielden in het voorjaar van 1683. Uit de brieven kunnen we opmaken dat de blikken buizen zijn gemaakt door ene Cornelis Langendelff uit Den Haag, terwijl het oculair is vervaardigd door een zekere Dirck de schoorsteenveger. Het enige deel van de telescoop dat Christiaan Huygens zelf heeft gemaakt is het objectief, dat ook door hem is gesigneerd.

Het is niet duidelijk wat Huygens met het instrument wilde. Voor sterrenkundig gebruik is het niet echt geschikt, omdat de twee middelste lenzen teveel lichtverlies veroorzaken. De campanine was in de eerste plaats ontworpen als een ‘aardse kijker’, een verrekijker voor waarnemingen op aarde.

A.C. van Helden, R.H. van Gent, De Huygenscollectie, Leiden 1995, p.20.