Periode: 1725 - 1775

Afmetingen: B: 53,5 cm

Inventarisnummer: V32033

'Martelwerktuigen', met een professionele achtergrond
De chirurgie speelt en speelde een heel belangrijke rol in de geneeskunde. Het is een van die medische specialismen, die voornamelijk met instrumenten werken. Deze instrumenten zien er vaak nogal afschrikwekkend uit, en het is dan ook een geruststellende gedachte dat de patiënten de meeste operaties tegenwoordig onder narcose ondergaan.

In de achttiende eeuw, de periode waaruit deze instrumentenkist stamt, kende men de narcose nog niet. Het is dan ook bepaald geen prettig idee om je te verplaatsen in de patiënten die de werking van deze instrumenten aan den lijve hebben ondervonden.

Het betreft hier een verzameling hulpmiddelen, waarmee men bij een patiënt ledematen afzette (amputeren) en waarmee men gaten in de schedel kon boren (trepaneren), ader kon laten en blaasstenen kon verwijderen.

De instrumentenkist werd vervaardigd in de werkplaats van Coignet, meester messenmaker. Deze werkplaats stond bekend onder de naam A La Clef d'Or en bevond zich in de Rue d'Orleans, S. Honore te Parijs. Dit atelier vervaardigde vanaf het eind van de 17de eeuw voornamelijk tafelmessen, maar ging gaandeweg ook chirurgische instrumenten produceren.

Het was in die tijd gebruikelijk, dat een instrumentmaker zijn eigen merkteken had, in dit geval een sleutel. Zo kon door het gilde worden gecontroleerd, wie een bepaald instrument had gemaakt in het geval dat er klachten over waren.