Jeugdcolleges; Ontdek de Wereld van de Wetenschap!

Terug naar Te zien & te doen

Deze colleges zijn voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. Verboden voor volwassenen (sorry!).

Wetenschappers zien dingen vaak net even anders. Ze willen weten hoe iets werkt, hoe het zit. Ze nemen niets voor lief en blijven altijd vragen stellen. Van wiskunde en embryo's naar zwarte gaten en inteelt… Ontdek de verbazingwekkende wereld van de wetenschap, bij deze colleges die gegeven worden door echte wetenschappers en onderzoekers.

Je schrijft je in voor de hele reeks van vier colleges, je betaalt 30 euro per kind. Een ticket kopen kan via onderstaande knop. Wil je meerdere kinderen aanmelden? Dan doorloop je meermaals het aanmeldproces. 

Jeugdcolleges mopshodjes

Zondag 24 maart - Wat hebben mopshondjes en olifanten met elkaar te maken? door Dr. Mirte Bosse

Wat hebben mopshondjes en olifanten met elkaar te maken? Inteelt! Wie mogen er samen een kindje maken? Daar houden we ons voor sommige dieren erg mee bezig. Soms heeft dit minder goede gevolgen, want puppies waarvan de ouders heel erg verwant aan elkaar zijn kunnen vervelende afwijkingen en ziektes krijgen. Ze zouden er ook agressief door kunnen worden, waardoor we sommige hondenrassen liever niet zien. Bij andere dieren wordt de regie strak gehouden om juist inteelt te voorkomen en bedreigde diersoorten te redden. Om dit te doen moet je veel weten over DNA en genetica. Geneticus Mirte Bosse is een echte wetenschappelijke matchmaker en ze kan je alles uitleggen over het fokken van dieren, hoe dat gaat en de verschillende belangen die we erbij hebben.

Jeugdcolleges zwarte gaten

Zondag 21 april - Zwarte gaten en mini-deeltjes, kan jij je er iets bij voorstellen? door Prof. Dr. Stan Bentvelsen

Natuurkundige en directeur van Nikhef, Stan Bentvelsen, omschrijft zwarte gaten heel mooi als ‘extreme vormen van materie’. Materie in ons heelal wordt al jarenlang druk onderzocht door wetenschappers, en dat is niet eenvoudig als je het over zulke enorm grote, maar ook vreselijk kleine objecten hebt. Hij gaat het met jullie hebben over het grootste (zwarte gaten) en het kleinste (deeltjes). Wat zijn dat, maar net zo belangrijk, wat hebben ze met elkaar te maken? En heel bijzonder… wij als mens staan precies tussen die twee in! Het kleinste deeltje dat we kennen is net zo vaak kleiner dan wij, als dat het grootste object groter is dan wij. Als geen ander, en met behulp van kleine demonstraties en een heleboel voorbeelden, kan Stan deze onvoorstelbare zaken uitleggen.

Jeugecolleges Wiskunde

Zondag 12 mei - Wat heb je nou echt aan wiskunde? door Prof. Dr. Ir. Ionica Smeets

Staartdelingen, inhoudsmaten en breuken... wat heb je daar nou aan? Wiskunde is gelukkig veel meer dan dat, het kan je helpen om al je rare en creatieve vragen te beantwoorden! Wiskundeprofessor Ionica Smeets helpt je op weg. Als mensen mierenkracht hadden, hoeveel zouden we dan kunnen tillen? Stel, je vangt al je tranen op, kun je daar aan het eind van je leven een bad mee vullen? En is plassen onder de douche echt goed voor het milieu? Heb je dan nog steeds niet genoeg nuttige dingen geleerd? Dan gaat ze het met je hebben over misleidende grafieken in het nieuws. Ze leert je om een echte fake-news-jager te worden! Want moeten we echt ijsjes verbieden om verdrinking te voorkomen? 

Jeugdcolleges Embryo

Zondag 9 juni - Is een menselijk embryo nog mysterieuzer dan de maan? door Bernadette de Bakker, MD PhD

Jij begon ooit ook als een heel klein embryo in de baarmoeder van je moeder. Een heel klein klompje cellen dat verrassend snel groeit. Deze snelle ontwikkeling maakt een embryo heel ingewikkeld en mysterieus. Goed onderzoek daarnaar doen is natuurlijk moeilijk als ze veilig in de buik zitten. Universitair docent Bernadette de Bakker gebruikt technieken die normaal bij grondonderzoek toegepast worden om deze bijzondere stap in ons leven in enorm hoge resolutie te bekijken. Met de scans maakt ze 3D afbeeldingen waar we veel van kunnen leren. We weten nog meer over de maan dan over onze eigen embryo’s, zegt ze. Tijdens dit college vertelt ze over haar unieke onderzoek en wat ze met de resultaten hoopt te doen.

Zoek op