Wat zijn antibiotica? Waarvoor slikken we het? Wat is antibioticaresistentie en hoe voorkom ik het? De Antibiotica Brigade toert door het land en helpt je op weg met antwoorden op lastige vragen.

Antibiotica zijn sinds de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming in 1928 hét geneesmiddel tegen bacteriële infectieziekten. Maar steeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat betekent dat sommige infecties slecht, of in sommige gevallen helemaal niet meer kunnen worden behandeld. Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een gevaar voor de gezondheid. Want behandelingen en operaties die nu gewoon zijn, kunnen hierdoor in de toekomst extra gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. 

De Antibiotica Brigade belicht antibiotica van alle kanten: kijk in de omgebouwde Piaggio Ape door de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, ontdek wat Robert Koch zag toen hij de miltvuurbacterie bestudeerde en tot de conclusie kwam dat mensen ziek kunnen worden van bacteriën. Ontdek in de VR video de ontwikkeling van antibiotica, en laat je hand scannen op resistente bacteriën.

Hier vind je de Antibiotica Brigade:

De Antibiotica Brigade is een rondreizende tentoonstelling over antibiotica en antibioticaresistentie. In 2017 rijdt de Antibiotica Brigade door heel Nederland.

4 mrt Rotterdam Het Natuurhistorisch Museum  Museumnacht010
25 mrt Leiden Hogeschool Leiden Open dag
11-12 apr Papendal Congrescentrum Papendal KNVM-NVMM Voorjaarsdagen
13 apr Utrecht Beatrixtheater 175-jarig jubileum KNMP
14 apr Utrecht Oude Hortus Expertmeeting KNMP

18-20 apr

Utrecht Stadskantoor  
22-30 apr Utrecht Universisteitsmuseum Utrecht Vakantieactiviteiten Westerdijkjaar
20-21 mei Eindhoven Philips Museum Dutch Technology Week
7-8 okt Leiden  

Weekend van de Wetenschap

28 okt Leiden  

Leidse Wetenschapsdag

       

 

Colofon

De Antibiotica Brigade is een rondreizende tentoonstelling van Museum Boerhaave, Apothekersorganisatie KNMP en de Stichting Farmaceutisch Erfgoed. De Antibiotica Brigade is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Met dank aan: RIVM, KNVM
Ontwerp: Studio LaMeul
Vormgeving: BrandendZant
Media producent: Infofilm
Handscanner: The Oddshop
VR developer en supplier: Virtual Dutchmen