Wat zijn antibiotica? Waarvoor slikken we het? Wat is antibioticaresistentie en hoe voorkom ik het? De Antibiotica Brigade toert door het land en helpt je op weg met antwoorden op lastige vragen.

Antibiotica zijn sinds de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming in 1928 hét geneesmiddel tegen bacteriële infectieziekten. Maar steeds meer bacteriën ontwikkelen resistentie tegen antibiotica. Dat betekent dat sommige infecties slecht, of in sommige gevallen helemaal niet meer kunnen worden behandeld. Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een gevaar voor de gezondheid. Want behandelingen en operaties die nu gewoon zijn, kunnen hierdoor in de toekomst extra gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. 

De rijdende tentoonstelling Antibiotica Brigade belicht antibiotica van alle kanten. Bekijk de ontwikkeling van antibiotica door een Virtual Reality-bril, scan je hand op resistente bacteriën en kijk door de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek.

Hier vind je de Antibiotica Brigade:

De Antibiotica Brigade is een rondreizende tentoonstelling over antibiotica en antibioticaresistentie. In 2017 rijdt de Antibiotica Brigade door heel Nederland. Zo parkeert de Antibiotica Brigade de Piaggio bij de Voorjaarsdagen van de KNVM-NVMM en het jubileumcongres van de KNMP. Nieuwsgierig geworden?  Kom dan naar de Antibiotica Brigade op een van onderstaande data:

3-4 juli Nieuwegein Congres 'Waardigheid & Trots'  
6 juli Amsterdam VU Medisch Centrum  
4-22 sept Leiden ROC ID College 

Onderwijsprogramma Antibiotica Brigade

16 sept Leiden Nacht van Kunst & Kennis

 

7 okt Bilthoven RIVM

Weekend van de Wetenschap

28 okt Leiden LUMC

Leidse Wetenschapsdag

 

Colofon

De Antibiotica Brigade is een rondreizende tentoonstelling van Museum Boerhaave, Apothekersorganisatie KNMP en de Stichting Farmaceutisch Erfgoed. De Antibiotica Brigade is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Met dank aan: RIVM, KNVM
Ontwerp: Studio LaMeul
Vormgeving: BrandendZant
Media producent: Infofilm
Handscanner: The Oddshop
VR developer en supplier: Virtual Dutchmen